sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Sääntöjen mukaista väkivaltaurheilua



Viime yönä nyrkkeilijä Robert Helenius kohtasi kehässä Bahaman Sherman Williamsin. Suomen uutissivustojen urheiluosiot täyttyivät tulevan ottelun yksityiskohdista. Iltalehden – nettisivuilla (7.11.2012) Helenius lupasi tyrmäystä. Tyrmäystä ei nähty, mutta Helenius otti selkeän pistevoiton. Miksi kukaan ei ollut huolissaan tapahtumaan liittyvästä väkivallasta? Eikö ole älytöntä kun aikuiset miehet murjovat toisiaan kehässä? Ei, koska se on lajin tarkoitus ja sääntöihin kirjattu.

Tappelut eivät ole jääkiekon tarkoitus. Jääkiekossa ottelun voittaa joukkue joka peliajan täytyttyä on tehnyt enemmän maaleja. Yksinkertaista, mutta niin se on. Kuten moniin lajeihin, erityisesti joukkuelajeihin, on jääkiekkoon sen yli satavuotisen historian aikana kertynyt monia ominaispiirteitä. Nämä ominaispiirteet erottavat lajit lopullisesti toisistaan ja määrittelevät tavan jolla lajia pelataan. Monimuotoisuuden ja vaikeaselkoisuuden vuoksi niitä ei saada sääntökirjaan kirjattua vaan ne elävät pelaajien ja muiden lajin kanssa tekemisissä olevien takaraivoissa. Jääkiekkotappelut ja niitä sääntelevä Koodi ovat näitä asioita.

Kun syyskuun ensimmäisen päivän European Trophy ottelua tuomittiin, haluttiin huomauttaa, ettei jääkiekkokaukalossa ole eri säännöt kuin muussa maailmassa tappeluiden suhteen.  Kovat taklaukset kuitenkin halutaan säilyttää lajissa ja ne löytyvät myös sääntökirjasta. Ei kuitenkaan tulisi mieleen ajella kadulla vastaantulija pystyyn, vaikka tekisi sen puhtaasti. Onko jääkiekkokaukalo ja muu maailma kuitenkin eri asioita? Jos asia on merkitty lajin sääntökirjaan, voidaan tehdä poikkeus muuhun maailmaan. Ei liikennepoliisi anna sakkoja formulakuskeille huimasta ylinopeudesta. Kilparata ja nelostie ovat kuin ovatkin eri asioita. Kuitenkin jos kaukalossa kaksi osapuolta sopii tappelusta, saattaa poliisi puuttua asiaan. Jos tämä tapahtuu nyrkkeilykehässä, annetaan asian olla.

Johtuuko negatiivinen suhtautuminen jääkiekkotappeluihin lopulta siitä, ettei asiasta ole mainintaa sääntökirjassa? Pohjois-Amerikan liigoissa on tappeluille jopa oma rangaistus. Siellä myös tapellaan enemmän ja tappeluihin suhtaudutaan suopeammin. Tappelut eivät ole sallittua jääkiekossa missään liigassa. Niistä seuraa aina rangaistus, niin kuin kuuluukin, ja niiden vakavuus vaihtelee liigoittain. Jos pelaaja vasten tahtoaan murjotaan nyrkein (tai ruman taklauksen merkeissä) ovat kurinpitomääräykset aiheellisia.

Koodia en varmasti tule jääkiekon ulkopuolisena ikinä täysin ymmärtämään, enkä voi olettaa jääkiekkoa vähän seuraavan sitä ymmärtävän lainkaan. Fakta on kuitenkin että tappelut kuuluvat jääkiekkoon. Eivät välttämättä joka peliin, mutta aina silloin kuin tarve vaatii. Kaiken maailman vahingoitusyritykset ja yksipuoliset päälle karkaukset eivät ole tappeluita ja tulisi kitkeä lajista. Rehellisten ja vapaaehtoisten tappeluiden nollatoleranssi ei ole ratkaisu, vaan tärkeintä on pelaajien ja lajin kunnioitus.

Hanskat pois!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti